Комітет Верховної Ради не підтримав введення звань генерал-хорунжий та генерал-поручик

Комітет Верховної Ради не підтримав введення звань генерал-хорунжий та генерал-поручик

Збройні Сили України, а також інші військові формування та спецслужби нашої держави, невдовзі мають отримати новий перелік військових звань, зокрема й генеральських.

Так ще в грудні минулого року, в першому читанні було прийнято законопроєкт № 2247 від 09.10.2019, що передбачає запровадження звань «бригадний генерал» і «командор-адмірал», заміну звання «генерал-полковник» на звання «генерал» (по аналогії з адміралом, що є найвищим званням у ВМС), а також скасування звання «генерал армії України».

Підготовка проєкту до другого читання передбачає можливість подання правок та відповідно зміни первісного тексту законопроєкту. Так було й цього разу.

Зокрема екскомандувач Десантно-штурмових військ, генерал-лейтенант, народний депутат Михайло Забродський запропонував змінити назви низки звань:

  • «генерал-майор» на «генерал-хорунжий»
  • «генерал-лейтенант» на «генерал-поручик»
  • «командор-адмірал» на «коммодор»

Проте Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримав лише «коммодора», а звання «генерал-хорунжого» та «генерал-поручика», які існували в армії Української Народної Республіки у 1920х роках, комітет відхилив.

Читати також:Бригадні генерали ЗСУ не командуватимуть бригадами

Відповідно до другого читання пропонується затвердити нові генеральські (адміральські) звання у такому вигляді:

Комітет Верховної Ради не підтримав введення звань генерал-хорунжий та генерал-поручик
Читати також:Зеленський затвердив новий перелік генеральських посад

Крім того Комітетом була підтримана правка народного депутата Валентина Наливайченка (керівник СБУ 2006-2010 рр.) щодо внесення змін до нових сержантських звань, які, згідно з законом від 17 жовтня 2019 року, набувають чинності 30 вересня 2020 року.

Зокрема у переліку звань сержантського складу, звання «перший сержант» пропонується замінити на «головний сержант». Що, між іншим, призведе до плутанини між званнями та посадами з аналогічною назвою – головний сержант взводу, роти тощо, а у разі збігу звання й посади це виглядатиме ось так: головний сержант роти головний сержант Петренко.