Багатофункціональна платформа «Кайра-150»

Багатофункціональна платформа Кайра-150

На виставці «Зброя та Безпека 2019» миколаївський Дослідно-проектний центр кораблебудування представив проєкт багатофункціональної морської платформи «Кайра-150».

На стенді презентували макет патрульного катеру та плакат із зображеннями інших варіантів катерів на базі цієї платформи: протидиверсійного, шукача мін, берегової охорони, пошуково-рятувального, протипожежного, водолазного, навчального та санітарного.

Багатофункціональна платформа Кайра-150

У залежності від спеціалізації та функціоналу катеру, його корпус може бути виготовлений із сталі, алюмінієво-магнієвого сплаву або композитних матеріалів. Від призначення також залежить склад озброєння та спеціального обладнання.

Багатофункціональна платформа Кайра-150

Платформа забезпечує комфортні умови для особового складу без втрати можливості розташування різноманітних технічних засобів. Проєктом передбачене застосування гіроскопічного заспокоювача хитавиці (що суттєво підвищує життєдіяльність екіпажу на хвилюванні в усьому діапазоні швидкостей).

Передбачена можливість встановлення стаціонарної компактної гідроакустичної станції, а також підрулюючого пристрою для підвищення маневреності на малих швидкостях.


Тактико-технічні характеристики (ТТХ) пр. «Кайра-150»
Водотоннажність: 155 т
Довжина: 38 м
Ширина: 7 м
Осадка: 2 м
ГЕУ: дизельна, двовальна
Швидкість: до 27 вуз
Дальність: не менше 1000 миль
Екіпаж: 15+6 осіб
Автономність: 5 діб

Радіотехнічні засоби:
оптико-електронна система (ОЕС) керування вогнем «Sens-2»
ГАС «Simrad»
ОЕС «Flir»
навігаційна РЛС
комплект спеціального зв'язку та апаратури ГМССБ

Озброєння (варіант):
1 х 30-мм АУ
2 х 12,7-мм кулемети
ПЗРК типу «Ігла»
установка постановки пасивних перешкод УППП-20
гіроскопичний заспокоювач хитавиці

Багатофункціональна платформа Кайра-150

Багатофункціональна платформа Кайра-150 Багатофункціональна платформа Кайра-150 Багатофункціональна платформа Кайра-150 Багатофункціональна платформа Кайра-150 Багатофункціональна платформа Кайра-150


На озброєнні (використання)

Проєкт включено до лінійки продукції підприємства, ведеться активний пошук потенційних замовників як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.