Україна прицінюється до легких штурмовиків Super Tucano

Super Tucano

Делегація Повітряних Сил на чолі з командувачем прибула до Бразилії для вивчення питання можливого придбання легких турбогвинтових штурмовиків Embraer EMB-314 Super Tucano.

Повідомляє Український мілітарний протал з посиланням на infodefensa.com.

Для ознайомлення з можливостями літака були організовані демонстраційні польоти, зокрема здійснив політ командувач Повітряних Сил ЗС України Сергій Дроздов. Також делегація відвідала виробничі ЗС України потужності підприємства Embraer Defence & Security, обговорила можливу співпрацю та різні умови придбання літаків.

EMB 314 Super Tucano / A-29 – розробка бразильської Embraer. Розроблявся як навчальний літак, проте згодом був доопрацьований для застосування у якості легкого штурмовика. Літак має одномісну (А-29А) і двомісну (A-29B) версії.

Super Tucano

Перший політ здійснив у 1999 році, в експлуатації з 2003 року. Крейсерська швидкість 520 км/год, бойовий радіус 500 км, практична дальність 1330 км. Для зльоту і посадки літака достатньо злітно-посадкової смуги довжиною 900 м. Маса корисного навантаження 1550 кг.

Super Tucano

Озброєння Super Tucano включає два 12,7-мм кулемети FN Herstal M3 з боєзапасом по 200 набоїв. Також літак має п'ять точок підвіски зброї та може нести 20-мм гармату, 2 ракети класу «повітря-повітря» типу AIM-9 Sidewinder (MAA-1 Piranha, Python 3/4), 4 × блоки 70-мм НАР, звичайні або кориговані бомби.

EMB-314 (A-29) Super Tucano (Embraer, Бразилія)
Читати також:Проблема заміни парку бойових літаків в Україні

Super Tucano перебуває на озброєнні майже двадцяти країн, зокрема їх купівлю розглядають й у США де літаки проходили конкурсний відбір та відповідні випробування.