Броньована гусенична пожежна машина ГПМ-72 допущена до експлуатації у ЗС України

Ukrainian Military Pages

Броньована гусенична пожежна машина ГПМ-72 («пожежний танк») від Львівського бронетанкового заводу допущена до експлуатації у Збройних Силах України на особливий період після успішного завершення визначальних відомчих випробувань.

Допуск до експлуатації зразка військової техніки на особливий період здійснюється згідно Порядку постачання озброєння, військової і спеціальної техніки під час особливого періоду, введення надзвичайного стану, проведення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії та у період проведення антитерористичної операції, затв. ПКМУ від 25.02.2015 №345.

ГПМ-72 призначена для гасіння пожеж різних класів за допомогою води, повітряно-механічної піни; транспортування до місця пожежі пожежних команд, пожежно-технічного обладнання; проведення аварійно-рятувальних робіт на арсеналах, базах, складах боєприпасів, нафтових свердловинах; розчищення проходів.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Машина виконана на базі танка Т-72. У повному спорядженні важить 55 т. Броня у 30-мм забезпечує захист екіпажу з трьох осіб від ураження різними типами боєприпасів та вогню. У кабіні встановлена фільтровентиляційна установка, також реалізовано облив кабіни корпусу для зниження її температури

ГПМ-72 оснащена пожежною цистерною на 20 м3, баком для піноутворювача ємністю 2 м3, пожежним насосом і лафетом, за допомогою яких забезпечується гасіння пожежі на відстані до 100 метрів (водяним потоком та 60 м піною).

Гусенична пожежна машина ГПМ-72 вже використовувалася під час пожежі на складі боєприпасів під Вінницею у вересні 2017 року, де довела свою високу ефективність.


ua en
Використані джерела:
Офіційний веб-сайт ДК «Укроборонпром»